Veilig werken is meer dan een certificaat
UL-Team

Veilig werken is meer dan een certificaat

Het hebben van een diploma en het daadwerkelijk veilig werken op de werkvloer zijn twee verschillende dingen. Veilig werken is een continu proces en geen zaak van binnen één dag je papiertje halen. Het moet de rode draad in de dienstverlening worden.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

VEILIG WERKEN IS MEER DAN EEN CERTIFICAAT
Veiliger werken. Op dat gebied kunnen veel bedrijven zeker stappen zetten. Veilig werken is een continu proces en niet een kwestie van binnen één dag een papiertje halen.” Uiteindelijk moet veiligheid de rode draad in de dienstverlening worden.

Ieder jaar gebeuren er in Nederland zo’n zestig tot zeventig dodelijke ongelukken tijdens het werk. Er is bij veel bedrijven nog te weinig aandacht voor veiligheid op de werkvloer. Zo bleek afgelopen voorjaar uit onderzoek van de Inspectie SZW.

Het hebben van een diploma en het daadwerkelijk veilig werken op de werkvloer, zijn twee hele verschillende dingen.

CERTIFICAAT IS GEEN GARANTIE VOOR VEILIG WERKEN
We kijken dan ook met argusogen naar de trend van opdrachtgevers die steeds vaker het VCA-diploma eisen. VCA wordt te pas en te onpas gevraagd van werknemers. Terwijl het hebben van een dergelijk diploma en het daadwerkelijk veilig werken in de praktijk twee hele verschillende dingen zijn.

VCA IS NIET DE ENIGE MANIER
Binnen de facilitaire branche is VCA vaak te hoog gegrepen, met een laag slagingspercentage tot gevolg. Deze mensen worden dan dus buitengesloten van bepaalde werkplekken, alleen omdat ze het diploma niet hebben. Maar waar gaat het nu eigenlijk echt om? Om het hebben van een diploma of om het veilig kunnen werken? Bij bedrijven is vaak onbekend dat er verschillende manieren zijn om veilig werken te leren. VCA is er daar slechts één van.

In Nederland denken veel werkgevers dat VCA wettelijk verplicht is, maar dat is niet het geval. In Artikel 8 van de Arbowet staat dat de werkgever verplicht is om de werknemer instructies te geven over de risico’s die hij of zij tijdens het werk loopt. Je kunt zelf invullen hoe je dat precies doet, zolang diegene de instructies maar goed begrijpt. Het moet dus op zijn of haar niveau gebeuren. Daarnaast moet het aantoonbaar zijn dat je die instructies hebt gegeven.

Lees het volledige artikel via de link.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top

Schrijf je in voor de exclusieve content van Recreatie Next Level


Wil jij de opgenomen kennissessies uit de Recreatie Studio terugkijken? Schrijf je nu in via onderstaande button en krijg toegang tot exclusieve sessies waaronder de keynotes van Esther Vergeer en Goof Lukken!